Spelen tegen betere en/of slechtere spelers

Bespreek hier de algemene zaken die met tafeltennis te maken hebben
Wizzy82
Silver Member
Silver Member
Berichten: 328
Lid geworden op: 27 Jul 2020, 11:09

Spelen tegen betere en/of slechtere spelers

Berichtdoor Wizzy82 » 24 Jun 2024, 13:30

In mijn topic over rubbers kwam ten spraken het spelen tegen spelers die veel beter dan jij zijn en dat je daar dan lekkerder (of beter tegen kunt spelen).

Nu wil ik hier een leuke discussie krijgen wat voor gevoel je krijgt als je tegen een (veel) betere of juist (veel) slechtere speler speelt.
En of dat gevoel nog uitmaakt of je competitie speelt of een vrij potje speelt tegen die persoon op de club.

Ik zal aftrappen voor mij zelf.
Hoe erg ook, maar op de vrije speelavond op de club probeer ik veel mindere spelers (die dus echt al moeite hebben met een relatief simpele service en een waarbij je geen echt leuke rally's kunt spelen) te mijden. Eigenlijk is dat niet heel netjes zeker als die persoon dan bijv heel de vrij speelavond tegen een andere zwakke speler staat te spelen. Voor een deel vind ik het namelijk zonde om mijn vrije speelavond aan zo'n persoon voor een deel of helemaal op te offeren. Het is namelijk ook niet zeker dat je door kunt wisselen met andere personen waardoor je later op de avond ten minste nog een potje op niveau hebt.

Tijdens de competitie verlies ik dan mijn concentratie en ook motivatie waardoor ik mijn slagen slechter afmaak en onnodig punten verlies of uiteindelijk heel soms de wedstrijd. Omdat ik min of meer mijn verlaag naar het lage niveau mijn tegenspeler.

Tegen betere spelers speel ik bijna altijd beter en geconcentreerd. Trek ik mijzelf aan die speler op en voor mijn gevoel komt het ook mijn spel ten goede. Uiteraard speel ik daar dus graag tegen ook al verlies ik een wedstrijd daar eerder van. Dat maakt mij minder uit tenzij het klasse verschil enorm is en ik ballen kan gaan rapen, dat is natuurlijk ook niet leuk en motiverend.
Frame: Andro Novacell All/S
BH: Yasaka Rakza 7 Soft 2,0 mm
FH: Yasaka Rakza 7 Soft 2,0 mm

TwoFace
Gold Member
Gold Member
Berichten: 974
Lid geworden op: 20 Nov 2018, 13:23

Re: Spelen tegen betere en/of slechtere spelers

Berichtdoor TwoFace » 24 Jun 2024, 15:16

Om hier op in te haken.

Ik speel liever tegen een speler die beter (dan wel veel beter) dan mij is, want daar leer ik tenminste meestal nog wat van. Een speler die echt slechter is haalt en mijn motivatie naar beneden en zorgt dat ik slechter ga spelen, want ik ga me aanpassen aan het gepingel wat dan plaatsvind.

Op trainingen/vrije speelavonden is het bij ons in principe hetzelfde, dus je gaat lekker vrij je gang. Meestal speel ik tegen 1 tot 5 dezelfde spelers, maar dat komt ook omdat wij bij de senioren slechts 8 spelers in totaal hebben, waarvan er 2 tot nu toe nagenoeg nooit zijn op zo'n avond.
Op trainingsavonden (woensdagavond) zijn het eigenlijk nagenoeg altijd dezelfde maximaal 6 spelers die aanwezig zijn. Waarvan er 3 'trainingen' verzorgen voor de jeugd, wat daarvoor is en die blijven soms wel en soms niet hangen.

Meestal starten we een beetje tegen dezelfde spelers, maar het is niet altijd gelijk. Soms starten we ook met 3 man aan 1 tafel en blijkt er verder niemand te komen, dan blijven we of in combi's spelen of iemand gaat soms ff zitten, potje doen, ander gaat zitten etc.
Laagste niveau waar ik dan tegen speel is iemand die training bij ons geeft, maar wel heel goed de basistechnieken beheerst. Deze speelt ook in dezelfde klasse als ik, maar ik zou nooit van haar verliezen en heb dat ook nog nooit gedaan. Maar ook tegen haar heb ik voldoende uitdaging en leer ik van.

Speel ik tegen de beste speler, merk ik wel eens dat hij zich kan inhouden en dat vind ik dan weer niet leuk. Heb ik ook liever niet zeg ik dan tegen hem. Liever soms keihard om mijn oren krijgen, daar leer ik van. ps. ook hem kan ik regelmatig eentje om de oren slaan, maar ik merk het klasse verschil wel (hij gaat hoofdklasse spelen en ik nu 3de of 4de klasse (is nog niet bekend)).

We draaien ook nog wel eens, ene avond wel, andere avond niet. Dus dan krijg je een andere tegenstander.

Overigens vind ik nog steeds ook het spel zelf van iemand heel bepalend. Ik ken ook spelers namelijk die heel goed zijn in alleen maar blijven terugbrengen... vind ik niet leuk om tegen te spelen. Ik kan er wel tegen spelen, maar het test mijn geduld (ook wel eens goed misschien) en is niet wat ik het leukste vind.

Het liefst heb ik gewoon een speler die enorm graag spint inclusief zijpspin en daarbij ook hard speelt. Daar leer ik veel van, krijg ik goede beweging en heb ik tijdens de wedstrijden ook heel veel aan.

Er zijn ook spelers die vooral veel tikken/afslaan op allersoortige ballen en daar erg goed in zijn, leuk om tegen hen te spelen nee... leerzaam ja... kom ik echter bij ons op de club niet echt tegen.

Ik speel ook bij een andere club nog regelmatig, die hebben heel andere spelers, leer ik ook veel van, zit er wel eentje tussen die ik liever niet tegenover me heb omdat hij veel praat en niet echt geweldig spel heeft. Dus dat leid af en is niet leerzaam.
Verder zijn ze daar veel diverser qua spelers, waarbij denk ik 1 van de spelers ik het meeste van kan leren, die tikte recent nog met de bekercompetitie een 3de divisie speler weg (hij had wel 4-0 voorsprong, maar toch)...

Ik merk dat ik veel moeite met zijn services heb, echter nu ik er wat vaker tegen heb gespeeld, wordt zijn service soms mijn wapen (want een echt moeilijke service terugbrengen levert soms een bal op waar hij zelf niet op rekent), dus super leerzaam. Hij kan echter ook enorm tikken, vooral met zijn bh, maar als ik daar weer rekening mee hou, dan valt het ook wel mee. Hij spint ook erg goed en hard en meestal ook flinke zijspin erbij, maar zoals ik al zei daar houd ik juist van om tegen te spelen.

Verder hebben zij ook een echte verdediger, een goede, die vind ik lastig om tegen te spelen, maar ik leer er ook wel weer veel van.
Nieuwe competitie frame: Yinhe 980
BH: Dawei Saviga V
FH: Reactor Thunder 2.0

Back up Frame: Butterfly Korbl SK7
BH: Globe 979
FH: DHS G888 2.0

Back-up Frame: Yinhe Mercury Y-13
BH: Globe 979
FH: TSP Ventus Speed 2.0

Wizzy82
Silver Member
Silver Member
Berichten: 328
Lid geworden op: 27 Jul 2020, 11:09

Re: Spelen tegen betere en/of slechtere spelers

Berichtdoor Wizzy82 » 24 Jun 2024, 16:17

Lastig dat je maar tegen zo weinig andere mensen kunt spelen op je club.

Bij mijn club (de 2e zeg maar) waar ik komend seizoen competitie ga spelen ligt in een iets grotere plaats. Daar is het verloop van spelers wel wat groter, maar sommige komen ook weer terug naar verloop van tijd. Daar kun je op 3 avonden van de week spelen (waarvan 1 trainen) en de opkomst wisselt nogal, maar meestal zijn er wel mensen van mijn niveau. Dat is gelijk ongeveer het hoogste niveau qua mensen die komen vrij spelen. Al zijn er echt wel bij waarvan ik moeilijk win, maar die spelen niet hoger dan 3e klasse. Ik speel zelf 4e klasse, dus dat is wel goede tegenstand voor mij en ik ben zeker niet kansloos.

Echter er spelen ook een aantal recreanten die nauwelijks tempo in hun spel hebben en meestal proberen ze zelf ook de betere spelers te vermijden, maar soms kan het niet anders (oneven goede / minder goede spelers) dat je wel tegen zo iemand dient te spelen.

Meestal zijn het ongeveer 6 tafels bezet (ligt aan de opkomst, want die is best divers). Dus 12 personen, waarvan dan vaak 4 personen recreant zijn en 8 die wel aardig / goed kunnen spelen waar ik ook bij hoor. Overigens ook bij die groep heb ik spelers waar tegen ik liever wel of niet tegen speel. Sommige spelen ook liever niet tegen mij weet en merk ik.
Frame: Andro Novacell All/S
BH: Yasaka Rakza 7 Soft 2,0 mm
FH: Yasaka Rakza 7 Soft 2,0 mm

TwoFace
Gold Member
Gold Member
Berichten: 974
Lid geworden op: 20 Nov 2018, 13:23

Re: Spelen tegen betere en/of slechtere spelers

Berichtdoor TwoFace » 25 Jun 2024, 12:08

Wij hebben maar 2 recreanten nog, dat zijn vader en zoon, die komen dan meestal samen en spelen ook alleen tegen elkaar.

Het niveau verschilt dus wel wat meer bij ons, maar een aantal spelers speelt officieel niet meer bij onze club, zijn echter nog wel lid en komen dus regelmatig wel trainen. 2 daarvan gaan nu hoofdklasse spelen, eentje speelt net als ik 4de klasse (alhoewel we voor ons team dit keer 3de klasse hebben aangevraagd, nog onbekend wat het wordt).

Dus de rest zijn teamgenoten van me waar ik tegen kan spelen of spelers uit ons hoogste team, wat slechts 3 speler zijn en waarvan eentje eigenlijk nooit komt trainen en een super apart spelletje heeft ( ik kan er tegenwoordig goed tegen spelen, maar veel betere spelers hebben soms behoorlijk moeite met zijn spel). Eentje is een oude man met noppen waar ik best wel wat van kan leren, maar onze speelstijlen toch niet heel erg op elkaar lijken. De ander heeft wel vanaf jeugd het juiste spel geleerd en speelt vooral erg aanvallend. Beide kan ik wel van winnen, regelmatig gedaan, maar verliezen lukt natuurlijk ook wel.

Dat vind ik wel het leuke aan onze vereniging, ieder die nu competitie speelt, win ik de ene keer van, verlies ik de andere keer van en bijna bij iedereen is dat onderling ook zo... dus niveaus zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd.

De andere vereniging ben ik verhouding minder vaak en is iets meer wisseling tussen wie er zijn, sommige ken ik nauwelijks nog, anderen heb ik dan weer heel vaak tegen gespeeld al. Zij hebben meestal een iets betere bezetting op de training qua senioren, maar die club kent geen enkele jeugdspeler, wij hebben heel veel jeugdspelers.

We doen ook nog wel eens lekker dubbelen, leuk om dat een beetje gemixt te proberen, maar ook soms juist met je eigen teamgenoot te doen om zo toch beter te worden samen.
Nieuwe competitie frame: Yinhe 980
BH: Dawei Saviga V
FH: Reactor Thunder 2.0

Back up Frame: Butterfly Korbl SK7
BH: Globe 979
FH: DHS G888 2.0

Back-up Frame: Yinhe Mercury Y-13
BH: Globe 979
FH: TSP Ventus Speed 2.0